Vad är vi utan el?

De flesta av oss har upplevt ett strömavbrott. Det kan ha handlat om något arbete som behövts göras eller en storm som slagit ut elen och givetvis ger anledningen bakom ett strömavbrott olika utgångspunkter för upplevelsen, men lika handfallen står man där. Det är inte förrän man inte har någon el som man på riktigt förstår hur beroende man är av den. Vi får otroligt mycket genom elförsörjningen - ljus, värme (ofta), matlagningsmöjligheter, telefonladdning, underhållning via dator, TV etc, ström till datorn för att kunna arbeta... när elen slås ut står man där och gapar och minuterna går plötsligt sååå långsamt.

Ett eget elverk

Det finns förstås vissa reservlösningar som man kan investera i, till exempel genom att köpa ett eget elverk. Det finns lite olika sorters elverk, dels de som drivs på bensin eller diesel och dels så kallade inverterelverk. Det finns också de som kombinerar de två, så kallade dual fuel elverk.

Förutom som backup vid strömavbrott är ett eget litet elverk suveränt för den som har husvagn, båt eller ofta och gärna åker på festival eller ut och campar. 

Visst kostar ett elverk en del, det ska medges, men det är också en trygghet att ha. Man vet aldrig vad som lurar bakom hörnet och elförsörjning är vi så väldigt beroende av. Det borde finnas ett elverk i varje hem, precis som att det borde finnas vissa verktyg och ett första hjälpen kit. 

18 Oct 2019